Mașinile și bicicletele au unele asemănări și diferenţe evidente. Ambele ajută la transportul oamenilor de la A la B. Dar, una se bazează pe motorul cu combustie pentru a crea mișcare, în timp ce cealaltă folosește puterea pedalării. Ambele au mai multe roţi (cu excepţia monociclului, desigur). Dar viteza maximă pe care o poate genera un șofer sau un biciclist variază în mod semnificativ de la 120-130 km/h pentru o mașină condusă (la o viteză legală) pe o autostradă la 15 km/h pentru un biciclist în traficul urban. Dacă priviţi dincolo de aspectul evident și de diferenţele tehnologice, cum se măsoară performanţa bicicletelor și a mașinilor? În special, cum se compară direcţia unei mașini cu cea a unei biciclete?
Volan sau ghidon?
În primul rând, o întrebare simplă: de ce mașinile au volane și biciclete au ghidon?
Răspunsul simplu este: datorită diferenţelor din răspunsul controlului.
Ghidonul trece de la virarea completă într-o direcţie la virarea completă în cealaltă într-o rotaţie de 90°, în timp ce un volan poate avea nevoie de câteva rotaţii complete pentru a trece de la un capăt la altul. Dacă am instala ghidonul într-o mașină, ar fi extrem de sensibil, în special atunci când conduceţi la viteze mari și extrem de periculos dacă este lovit accidental. Ghidonul face, de asemenea, ca bicicletele să poată fi folosite, deoarece este ușor să echilibraţi o bicicletă cu două roţi cu ghidonul.
Principii de direcţie pentru biciclete
Direcţia este esenţială pentru stabilitatea bicicletei. Dacă direcţia este blocată în vreun fel, este practic imposibil de echilibrat în timpul deplasării. Dar nu este singurul factor care influenţează stabilitatea. Designul bicicletei joacă, de asemenea, un rol. De exemplu, un chopper personalizat cu roata din faţă mult în faţa șeii este mai stabil decât un chopper cu direcţie înaltă cu roata din faţă direct sub ghidon. Ambele sunt mult mai stabile decât un monociclu extrem de manevrabil. Distribuţia masei în sistemul de direcţie (roata din faţă, furca și ghidonul) contribuie, de asemenea, la stabilitate. Acest lucru poate fi observat la cele trei tipuri de biciclete discutate. Dacă centrul de masă al mecanismului de direcţie se află în faţa axei de direcţie, atunci forţa gravitaţională va determina direcţia roţii din faţă în direcţia înclinată. Cu alte cuvinte, poziţia roţii din faţă a chopperului personalizat deplasează centrul masei înapoi, sporind stabilitatea. Pentru a conduce o bicicletă într-o curbă, biciclistul începe prin contra-direcţie. Cu alte cuvinte, biciclistul trebuie să vireze mai întâi în direcţia opusă înainte de a utiliza ghidonul pentru a roti roata din faţă în direcţia în care dorește să meargă. Frecarea dintre roţi și sol generează acceleraţia centripetă necesară pentru rotire, aceasta fiind o combinaţie între forţa în viraje și tracţiunea unghiului de cădere. Cu toate acestea, spre deosebire de autoturisme, biciclistul și bicicleta trebuie să se încline în timpul virajului pentru a echilibra forţele relevante (gravitaţional, inerţial, de frecare și de sprijin pe sol).
Principii de direcţie pentru mașini
Direcţia într-o mașină înseamnă deplasarea volanului, astfel încât roţile să fie îndreptate în direcţia în care doriţi să vă deplasaţi. În funcţie de modul în care sunt orientate roţile (de exemplu, unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţa), mașina dvs. se va simţi mai mult (sau mai puţin) stabilă pe măsură ce viraţi în curbe. Ca un memento rapid, schimbările în unghiul de cădere influenţează aderenţa pe șosea, unghiul de fugă stabilizează mașina atunci când se deplasează cu viteză, iar convergenţa afectează capacitatea de virare. Atunci când vorbim despre principiile de direcţie, este important să ne concentrăm asupra combinaţiei de unghi de cădere și unghi de fugă. Unghiul de fugă, unghiul în care ansamblul roţii pivotează faţă de verticală, este de obicei de 3-6° pozitiv la un autoturism stradal. Acesta poate fi reglat în orice direcţie pentru a da un efect similar deplasării centrului de masă pentru mecanismul de direcţie pe o bicicletă înainte sau înapoi. Acest lucru se datorează faptului că schimbarea unghiului de fugă schimbă și unghiul de cădere, ceea ce duce la o aderenţă mai bună (sau mai rea) pe măsură ce viraţi în curbe. În plus, unghiul de fugă reglat înseamnă că măsurătorile unghiului dvs. de cădere sunt mai bune (sau mai nepotrivite) pentru a conduce în linie dreaptă, provocând (mai mult sau) mai puţin uzura pneurilor.
Aflaţi mai multe despre unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţă
Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.
ARTICOLE ASOCIATE
NASCAR explicat
Variaţia paralelismului: tot ce trebuie să știţi
Acoperirea carcasei pivoţilor și capacul din oţel
Piuliţe cu flanșă și zincate, vaselină sintetică și oringuri metalice de etanșare
Obiceiuri de conducere nesănătoase la care trebuie să renunţaţi