Skip Navigation

Selectează limba

VERIFICAREA VEHICULULUI: ANSAMBLU FAţĂ 

Nu doar motorul unei mașini trebuie să fie în stare bună pentru a conduce în siguranţă. „Ansamblul faţă” este cadrul vital care conectează direcţia și suspensia la partea din faţă a șasiului. Componentele uzate sau piesele slăbite ale ansamblului frontal pot provoca o serie de probleme periculoase. Conducerea în siguranţă, virarea rapidă și oprirea rapidă sunt toate puse în pericol în cazul în care apar probleme, iar piesele de direcţie și suspensie se slăbesc sau se corodează. Aflaţi cum puteţi identifica zonele cu probleme, efectuând o verificare amănunţită a ansamblului faţă al mașinii.

Ce este ansamblul faţă?

Grupul de piese pe care îl numim ansamblul faţă include atât sistemul de direcţie, cât și sistemul de suspensie al vehiculului. Structura trebuie să fie fermă și sigură, cu componente metalice și moi în stare bună.

Sistemul de direcţie: există două tipuri de bază de sisteme de direcţie în autoturisme: cunoscutul sistem de direcţie cu cremalieră și pinion și sistemul cu casetă de direcţie. Oricare dintre acestea poate fi asistat de o pompă hidraulică sau, mai recent, de o servodirecţie electronică (EPS), care îl ajută pe șofer să manevreze în spaţii reduse.

schema-1

Sistem de suspensie: acesta conectează roţile la șasiu și utilizează arcuri, amortizoare, bielete și braţe de suspensie pentru a amortiza impactul și a permite mișcarea relativă.

 

schema-2

Ce piese alcătuiesc sistemul de direcţie și de suspensie?

Aceste sisteme sunt strâns interconectate. În funcţie de marca și modelul vehiculului, veţi găsi următoarele piese ale ansamblului frontal:

Piese pentru direcţie:

drag-links_sm

  • Braţ Pitman
pitman-arm
Axial-rods_sm
Steering-Rack-Gaitre-kits_sm
tie-rod-ends


Piese pentru suspensii:

Ball-Joints_sm
MOOG_Track_Control_Arm_sm
link-stabilizer

  • Bucșe
moog-bush
strut-mounts2


  • Braţe triunghiulare
wishbones


Modul de inspecţie a ansamblului faţă pentru uzură și deteriorare

Iată pașii pentru o inspecţie completă a ansamblului faţă:

  1. Înainte de a începeefectuaţi un test de balans. În timp ce mașina este parcată, împingeţi în sus și în jos până când caroseria sare. Apoi eliberaţi. Ar trebui să înceteze să sară și să se stabilizeze după două salturi. Dacă acest lucru continuă, atunci probabil că amortizoarele trebuie înlocuite. Vă puteţi uita la acestea mai târziu.
  2. Asiguraţi-vă că mașina este pe o suprafaţă plană, uniformă, cu frâna de mână cuplată.
  3. Fixaţi-o cu cale de roată în jurul pneurilor din spate.
  4. Ridicaţi partea din faţă a mașinii folosind un cric manual sau hidraulic.
  5. Priviţi pneurile – deoarece uzura inegală a pneurilor poate oferi indicii valoroase pentru orice probleme cu ansamblul faţă. Verificaţi modelele și cauzele uzurii pneurilor.
  6. Verificaţi dacă roţile au joc apucând părţile stângă și dreaptă și încercând să scuturaţi roţile. Apoi apucaţi roata de sus și de jos și din nou, încercaţi să o scuturaţi. Roata trebuie să fie bună și solidă, așa că, dacă descoperiţi mișcare sau zgomot, aceasta tinde să indice capete de bară sau pivoţi uzaţi.
  7. Scoateţi pneul dacă există joc, pentru o privire mai atentă asupra pieselor.
  8. Uitaţi-vă la pivoţii superior și inferior pentru a vedea dacă există vreo deteriorare. Încercaţi să mişcai acești pivoţi sferici cu un levier pentru a vedea dacă au joc. Dacă se deplasează spre interior și exterior, există coroziune și trebuie înlocuiţi. Burduful (capacul) poate fi de asemenea spart, ceea ce înseamnă că poate permite pătrunderea apei.
  9. Uitaţi-vă la bieletele de capăt de pe bara stabilizatoare (numită și bara antiruliu, care conectează roţile opuse). Vedeţi dacă au joc. Dacă există ceva mai mult decât o mișcare minimă în aceste bielete, atunci acestea trebuie înlocuire.
  10. Verificaţi ansamblul capetelor de bară  6460/>apucându-l și scuturându-l pentru a vedea dacă se mișcă. S-ar putea să existe un joc fie la capătul interior, fie la cel exterior al barei și ar trebui, de asemenea, să verificaţi dacă există fisuri sau rupturi la burdufuri (capace de cauciuc).
  11. Priviţi cremaliera și pinionul (sistemul central care conţine cremaliera de direcţie). Dacă există vreun semn de scurgere, acesta va fi lichid de servodirecţie (care este de culoare portocalie sau chihlimbarie și are un miros ars). Se poate scurge din rezervorul lichidului de servodirecţie pe cremalieră și pinion. În cazul în care cremaliera și pinionul în sine prezintă scurgeri (la etanșările/burdufurile de la capătul cremalierei), atunci înseamnă adesea că întreaga unitate trebuie înlocuită.
  12. Nu uitaţi să verificaţi toate bucșele (uneori numite bucșe). Aceste componente critice mici sunt de obicei realizate din cauciuc și stau între piesele metalice pentru a reduce frecarea. Veţi găsi bucșe pe braţul de suspensie, cremalieră și pinion și alte piese de suspensie. Acestea tind să se uzeze odată cu vechimea, căldura și stresul, devenind slăbite și fisurate. Acestea pot fi greu de înlocuit, discutaţi cu un mecanic dacă observaţi o bucșă deteriorată.
  13. În cele din urmă, aruncaţi o privire la amortizoarele faţă şi spate și la arcurile elicoidale. Dacă aţi observat un balans excesiv în testul de la început, atunci priviţi cu atenţie aceste piese care amortizează șocurile. Amortizorul se ridică vertical deasupra fiecărei roţi. Este posibil să observaţi sau să simţiţi umezeală din cauza scurgerilor de ulei, sau poate urme de lovituri sau fisuri. În acest caz, este ideal ca acestea să fie înlocuite în perechi. În caz contrar, aceasta va afecta manevrarea și va face ca mașina să fie nesigură la opririle de urgenţă.

Toate componentele se uzează într-un ritm similar?

Deși piesele suspensiei sunt expuse aceluiași kilometraj, unele se uzează mai repede. Oricare dintre piesele de pe partea care suportă cele mai multe lovituri cauzate, de exemplu, de borduri sau gropi. De asemenea, componentele care suportă o sarcină mai mare. Pivoţii sub sarcină trebuie să lucreze din greu și se deteriorează mai repede decât piesele echivalente care nu sunt supuse sarcinii!

Este important să fiţi la curent cu orice reparaţie a suspensiei faţă. O piesă uzată poate începe rapid să le afecteze pe altele, provocând stres suplimentar și presiune nejustificată în altă parte. Siguranţa șoferilor este, desigur, o prioritate de top, așa că este vital să abordăm problemele din partea frontală, astfel încât mașina să poată fi manevrată în siguranţă și să aibă cele mai bune performanţe.

 

Descoperiţi mai multe piese de calitate pentru direcţie și suspensie:

Vezi produsele

ARTICOLE ASOCIATE


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii


Compararea principiilor de direcţie: mașini și biciclete


Vezi detalii


Verificarea roţilor după cursă


Vezi detalii


Cât de des se verifică sistemele de direcţie și de suspensie?


Vezi detalii


Cum funcţionează sistemul de direcţie a mașinii: ghid ușor

492988150
Vezi detalii


Obiceiuri de conducere nesănătoase la care trebuie să renunţaţi


Vezi detalii